
Esam
Esams målsättning är att katalysera samverkan så att verkliga steg i hållbar riktning tas – samtidigt som kundernas affärer stärks.
Esam är hela Sveriges hållbarhetskonsulter och grundades 1990 i Umeå med missionen att förändra världen i riktning mot hållbarhet. Detta är en målsättning som fortfarande leder arbetet tillsammans med uppdragsgivare och samarbetspartners.
Varför är det viktigt för Esam att jobba med hållbarhet?
– Hela Esams affärsidé och mission har sedan starten 1990 varit och är att förändra världen i riktning mot hållbarhet, säger styrelseordförande Maria Blechingberg.
Vad hoppas ni kunna åstadkomma tillsammans med de övriga företagen och organisationerna i samverkansplattformen Viable Business Hub?
– Vi på Esam förväntar oss att industrisamverkan leder företagen till ökade affärer och att varumärket Umeå stärks via proaktivt hållbarhetsarbete. Vi önskar också att industrisamverkan leder till minskad klimatpåverkan i linje mer Parisavtalets 1,5-graders mål, säger Michael Jalmby, senior konsult och samverkansledare på Esam.
Hur kan hållbarhet bli en viktig del i företags verksamheter och deras affär?
– Först när företagen tar steget med samverkan och integrering av hela värdekedjan i hållbarhetsarbetet kommer de verkliga affärsmässiga vinsterna, tycker Maria Blechingberg.
Vad har ni kunnat bidra med för framgångar/goda exempel kring hållbarhetsarbete?
– 2003 startade vi, tillsammans med fyra andra personer samverkansprojektet BioFuel Region i Västerbotten och Västernorrland, med syftet att ställa om transportsektorn till förnybara bränslen (och el), baserat på skogsråvaran. Esam fanns med som drivkraft till 2014. Nu, 2020, drivs processen fortfarande i fyra skogslän med projekt kring skogsråvaran, biogas, vätgas, el och andra förnybara bränslen – och intresset bara fortsätter att växa eftersom fler aktörer ser att samverkan är vägen framåt till en hållbar transportsektor, berättar Michael Jalmby.
Vad finns det för viktiga utmaningar som vi tillsammans kan ta oss an och hitta lösningar kring?
– I Umeå har vi ju samma utmaningar som övriga världen vad gäller hållbar utveckling. En stor fördel har vi i vår tradition av generös samverkan. Vi på Esam ser att minskad klimatpåverkan i linje med Parisavtalets 1,5-graders mål är något som intresserar och driver affärsutveckling inom samverkande företag och andra aktörer. Här tänker vi till exempel logistik, energieffektivitet, självförsörjning på förnyelsebar/flödande energi, cirkulärt resursanvändande liksom personmobilitet. Även andra processer i företagen såsom jämställdhet, rekrytering och kompetensförsörjning är intressanta för samverkan och där vi skulle kunna göra skillnad, säger Maria Blechingberg.