
Ålö

I över 70 år har Ålö arbetat sida vid sida med sina kunder för att skapa effektiva och smarta lösningar för jordbruk. Drivkraften har alltid varit att öka produktiviteten och förbättra arbetsmiljön för slutanvändarna, att göra dem mer hållbara.
Ålö känner ansvar för medarbetare, kunder, aktieägare och andra intressenter. Om vi vill ha en hållbar verksamhet måste vi inte bara sträva efter ekonomiska, utan också miljömässiga och sociala mål.
På lokal nivå är många hållbarhetsutmaningar som industriföretagen står inför likartade och även komplexa. Man kan betrakta Viable Business Hub som en tankesmedja där vi jobbar med hållbarhetsfrågor och samtidigt agerar inkubator för de idéer som genereras. Samlad kunskap och forskning genererar idéer som tack vare gemensamma investeringar kan prövas i praktiken. Dessutom mäts och utvärderas effekterna utifrån ekonomiska, miljömässiga och sociala aspekter. Detta är något som kan vara svårt att genomföra för ett enskilt företag på en konkurrensutsatt marknad och det är där Viable Business Hub kan göra skillnad.
Varför är det viktigt för Ålö att arbeta med hållbarhet?
– För oss hållbarhet är mer än bara ett modeord. Vi arbetar alltid med hållbarhet i åtanke. Den utgör den grund som vår långsiktiga framgång byggs på, en förutsättning för att kunna verka i 70 år till. Det är sättet vi ser till att vi bidrar till framtida lönsamhet för företaget och för samhället, säger Niklas Åström, VD för Ålö.
Vad hoppas ni kunna åstadkomma tillsammans med de övriga företagen och organisationerna i samverkansplattformen Viable Business Hub?
– Vi har ett utpräglad mål: vi som företag måste alltid arbeta på att bli mer hållbara. Vi har en skyldighet att agera ansvarsfullt på lång sikt. Det är vårt ansvar som företag att stärka våra intressenters förtroende genom att skapa hållbara värderingar och proaktivt hantera effekten av våra åtgärder. På så sätt kan vi skapa värde för vårt företag och samhället. Om vi vill ha en hållbar verksamhet måste vi inte bara eftersträva ekonomiska, utan också miljömässiga och sociala mål, säger Niklas Åström.
Hur kan hållbarhet bli en viktig del i verksamheten och affären?
– För oss är hållbarhet en viktig del av vår verksamhet. Tekniken ger stora möjligheter för oss att fortsätta att tillhandahålla lösningar för ett effektivare och smartare jordbruk. Genom produktinnovation i ett nära samarbete med våra branschpartners kan vi ge jordbrukare över hela världen möjlighet att hitta lösningar på de utmaningar som väntar, lösningar där teknik och digitalisering ger en hållbar produktivitetsökning. I kombination med att hela tiden förbättra vårt sätt att bedriva affärer kommer vi att ligga steget före, säger Niklas Åström.
– Vi är fast beslutna att göra vår del för att säkra den växande befolkningens tillgång till mat. Genom att tillhandahålla effektiva och smarta lösningar för jordbrukarna bidrar vi till landsbygdsutvecklingen, vilket i ett vidare perspektiv kommer att leda till ekonomisk, miljömässig och social utveckling av dessa områden.
– Vi fokuserar på att arbeta med produktinnovation för att säkra miljövänlig verksamhet. Vi arbeter med att minska vårt koldioxidavtryck och främja säkra och hälsosamma arbetsplatser. Lika viktigt för en hållbar utveckling av företaget är att vi har höga etiska normer i de affärer vi gör och engagerar oss för mänskliga rättigheter. Vi strävar efter att förstå jordbrukarnas verksamhet, tankesätt och behöver kunna förse dem med flexibla lösningar anpassade till aktuella krav. Våra val av material ska återspegla sambandet mellan hållbarhet och affärer; därför arbetar vi ständigt med våra fokusområden som vi utvecklat tillsammans med expertis från medlemmar i vår hållbarhetsgrupp tillsammans med annan expertis inom Ålö, berättar Niklas Åström.

Vad har ni haft för framgångar hittills i ert hållbarhetsarbete?
– Under 2019 har vi fortsatt att säkra en miljövänlig tillverkning genom att använda konceptet ständiga förbättringar för att optimera utnyttjandet av våra anläggningar. Dessutom har vi slutfört fokuserade aktiviteter för att minska vår miljöpåverkan på global nivå. Förbättringsaktiviteter spänner över många områden från små saker som att optimera anställdas e-cykel laddstationer till stora projekt som att flytta produktion av produkter till nya energieffektiva produktionsanläggningar. Denna typ av initiativ skapar kulturell förändring och hjälper alla anställda att fokusera på förbättrad miljöprestanda. Totalt minskades vatten- och energiförbrukningen i förhållande till försäljningen i våra fyra anläggningar med 20%, informerar Johan Söderkvist, Quality & Environmental Manager.
– Vi har arbetat med specifika åtgärder och projekt som har påverkan i hela värdekedjan för att förbättra vårt sätt att bedriva vår verksamhet. Ett exempel är att vi har ett mål; ”minimera slöseri i alla steg”. Med det målet har vi påbörjat vår resa mot att minska resursslöseri i vår värdekedja, tillägger Niklas Åström.
Vad finns det för viktiga utmaningar som vi tillsammans kan ta oss an och hitta lösningar kring?
– En ökande global befolkning ökar naturligtvis efterfrågan på livsmedel. År 2030 kommer efterfrågan på livsmedel att vara 60 % högre än 2012. Det har en direkt inverkan på jordbruksverksamheten i hela världen, och därmed också på vår affärsstrategi. Utvecklingen av dagens industriella samhällen har medfört konsekvenser som skadar vårt ekosystem. Med antagandet av FN:s mål för hållbar utveckling har vi inlett en resa mot hållbarhet där alla länder och alla sektorer förväntas bidra, säger Niklas Åström.
– Med utgångspunkt från vår övergripande strategi har vi inriktat vårt hållbarhetsarbete på fem fokusområden som vi bedömt som väsentliga för våra kunder, andra intressenter och vår lönsamhet. Särskilt inom två av dessa fokusområden ser vi utmaningar där vi gemensamt med lokala företag och intressenter kan skapa nya möjligheter. Dessa fokusområden handlar om att utveckla en miljövänligare tillverkning och minska vår klimatpåverkan. De går i linje med de fokusområden Viable Business Hub arbetar med som rör energisystemet samt transport och mobilitet. Samarbetet kommer att generera nya lösningar, gemensamma satsningar och delad risk gör att vi kan gå från ide till praktisk tillämpning och utvärdera vilka hållbarhetsfördelar de ger, till exempel genom minskat koldioxidutsläpp, säger Johan Söderkvist.