
Region Västerbotten

Region Västerbotten har målet att bli en ledande miljöregion. Regionen vill vara ett föredöme för andra regioner, företag och organisationer där verksamheterna bidrar till en positiv utveckling för hela Västerbotten i form av en god hälsa och en bra livsmiljö. Det är ett arbete som bedrivs med tydliga kopplingar mellan miljö, klimat och hälsa.
Det finns ett stort allmänintresse och höga krav att alla delar av samhället ska bli hållbart, på samtliga plan. Det gäller även för industrin och här ser Region Västerbotten att samverkan för att nå framgång är rätt väg att gå.
Varför är det viktigt för Region Västerbotten att jobba med hållbarhet?
—I just det här samarbetet ser vi att vi kan stötta industrierna på olika sätt. Dels ställer deras kunder krav på att produkterna är producerade på ett hållbart sätt, och i det fallet kan vi stötta dem med livscykelanalyser via Teknikparken i Vilhelmina, som vi stöttar. Men hållbarhetsarbetet gäller givetvis även den sociala hållbarheten och ett hållbart arbetssätt, och där ser vi att arbetet med att vara attraktiva arbetsgivare är en fråga vi kan hjälpa industrierna med, säger Bengt Strömgren, projektledare på näringlivsenheten på Region Västerbotten.
Vad hoppas ni kunna åstadkomma tillsammans med de övriga organisationerna och företagen i samverkansplattformen Viable Business Hub?
— Att vi som verkar i Västerbotten ska vara attraktiva arbetsgivare. Länet behöver vara attraktivt ur arbetsgivarsynpunkt för att vi ska locka till oss fler människor som vill arbeta och leva här, men också för att för att fler industrier och övriga företag ska välja att etablera sig i länet. I den frågan vill vi att länet ska ligga i framkant, menar Bengt Strömgren.
— Den här frågan handlar till stor del om kunskap och attityd. Det kanske till och med är en generationsfråga. Det är sannerligen en utmaning och en lång process att arbeta med och där vill vi hjälpa till.
Hur kan hållbarhet bli en viktig del i verksamheten och affären för företag?
—Vi ser att kunderna ställer krav på att industrierna ska producera sina produkter hållbart och att de är attraktiva arbetsgivare. Den kommande generationen ställer också större krav gällande hållbarhet än de tidigare generationerna. I det fallet är efterfrågan en viktig komponent för att industrierna ska implementera hållbarhet i affärsmodellen, säger Bengt Strömgren.
Vad har ni haft för framgångar hittills i ert hållbarhetsarbete?
— Det är ett arbete med stora utmaningar som går långsamt framåt, steg för steg, där vi just nu fokuserar på den sociala hållbarheten. Våra satsningar mot industrin har i stort byggt på information, exempelvis en övergripande webbutbildning om hållbarhet. I det arbetet har vi sett goda exempel på bolag som aktivt har arbetat med arbetsmiljö och företagskultur, med positiva resultat som tydligt visar på hur rekryteringsarbetet inte är ett lika stort problem nu som förr. Det har varit ett lönsamt arbete, förklarar Bengt Strömgren.
Vad finns det för viktiga utmaningar som vi tillsammans kan ta oss an och hitta lösningar kring?
— Jag väljer att återkomma till den sociala hållbarheten och attraktiviteten som arbetsgivare. Det är ett oerhört viktigt arbete ur flera perspektiv. Om vi ska locka till oss fler företag till den här delen av landet måste vi visa att vi är attraktiva, vi måste också berätta om vad vi gör och vad vi står för, menar Bengt Strömgren.