
Komatsu Forest

Ansvaret för en hållbar framtid är gemensamt och delas av oss alla. För oss som maskintillverkare ser vi på hållbarhet ur flera perspektiv. Dels hur vi arbetar inom vår verksamhet, dels hur våra maskiner på ett hållbart sätt kan vara skonsamma mot sin omgivning. Men även hur vi som en del av en helhet kan bidra till att göra världen till en bättre plats att leva på.
På Komatsu Forest är hållbarhet en självklarhet både idag och i framtiden och vi har valt att integrera det som en aktiv och naturlig del i både utvecklingsarbetet och produktionen. Vi förväntar oss även att våra samarbetspartners och leverantörer delar vår syn på hållbarhet, både i teorin och i praktiken. Tack vare ett gott samarbete blir vi starka och kan jobba tillsammans mot hållbara mål.
Varför är det viktigt för Komatsu Forest att jobba med hållbarhet?
−Som en del av en helhet vill vi bidra till ett hållbart skogsbruk där vi medverkar till föryngring av skogen på ett hållbart sätt. För att uppnå det jobbar vi mycket med att öka förståelsen både i vår verksamhet och hos alla runt omkring oss, säger Martin Ärlestig, Global produktionschef på Komatsu Forest och en av initiativtagarna till satsningen.
−Att jobba hållbart är också en möjlighet för ass att bidra till ett mer jämlikt samhälle rakt igenom, där vår verksamhet kan integreras i samhället. Samtidigt är hållbarhet en överlevnadsfråga, både för att knyta till sig rätt medarbetare och för att bibehålla ett starkt varumärke. Helt enkelt för att fortsätta vara konkurrenskraftiga.
Vad hoppas ni kunna åstadkomma tillsammans med de övriga företagen och organisationerna i samverkansplattformen Viable Business Hub?
−Vi är övertygade om att vi tillsammans kan komma längre än vad vi kan göra själva – vi är beroende av varandra. Tack vare samverkansplattformen Viable Business Hub ges vi möjlighet att utbyta kunskap mellan varandra, säger Charlotta Östmalm, Environmental Coordinator på Komatsu Forest och samverkansledare för det gemensamma projektet.
− Samverkansstrukturen skapar även en drivkraft framåt för oss alla. Komatsu Forest är en stor spelare i regionen, men vi klarar oss inte utan de omgivande företagen, exempelvis våra leverantörer. Vi vill inte bara bidra till att göra regionen starkare, utan också hjälpa till att lyfta företagen här. Viable Business Hub är ett konkret sätt att visa att vi jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor, menar Martin Ärlestig.
Hur kan hållbarhet bli en viktig del i verksamheten och affären?
−Hållbarhetsfrågor är en viktig del i vår värdegrund. Det är ingenting man kan vara utan och är viktigt för förtroendet från medarbetare, kunder, leverantörer och andra intressenter.
Vi jobbar också mot tydliga mål när det gäller hållbarhet; såsom andel förnybar energi, koldioxidreduktion från fabriken, koldioxidutsläpp från våra maskiner, minskat avfall och vattenförbrukning. Med gemensamma värderingar kan vi skapa en stolthet och ett engagemang som driver oss framåt, säger Charlotta Östmalm.
Vad har ni haft för framgångar hittills i ert hållbarhetsarbete?
−Om vi jämför oss mot andra företag har vi kommit långt när det gäller energi och vi har varit framgångsrika i vårt arbete mot att bli koldioxidneutrala, något som vi i princip är redan idag. Med den nya fabriken tar vi ytterligare ett steg framåt, då förnybar energi kommer att vara en central del både vad gäller el och värme och själva fastigheten kommer att vara oerhört energieffektiv. Men vi har också jobbat hårt med hållbara lösningar när det gäller bland annat maskinkörning på området, vattenförbrukning och miljöeffektiv målerianläggning, berättar Charlotta Östmalm.
−Visionen med projektet är att bygga framtidens arbetsplats där social hållbarhet är en central del. Med människan i fokus vill vi kunna erbjuda hållbara lösningar för medarbetarna gällande hur man påverkar miljön även under tiden man inte är på arbetsplatsen, till exempel kring kommunikationer och resursdelning. Vi vill också bidra till att skapa trygghet i vår omgivning och skapa ökade mervärden både för medarbetare och intressenter med ett hållbart samhälle i fokus, säger Martin Ärlestig.

Vad finns det för viktiga utmaningar som vi tillsammans kan ta oss an och hitta lösningar kring?
−För oss är det viktigt att se på hållbarhet ur ett livscykelperspektiv där vi tittar på helheten. Det känns därför angeläget att även blicka utanför regionen och se allting i ett större perspektiv. En utmaning som vi ser är att jobba cirkulärt. Det som är avfall för oss kan vara användbart för någon annan. Ett exempel kan vara använt emballage som för oss är avfall men som skulle kunna vara en råvara för någon annan, säger Charlotta Östmalm.
−Delprojektet ”Cirkulärt industriområde Klockarbäcken” handlar om att bygga upp en industrimiljö med fokus på cirkulära och hållbara lösningar med målet att skapa en CO2-neutral industrimiljö. Här är det viktigt att vi får med underleverantörer och andra aktörer som är intresserade av att exempelvis dela resurser med varandra. Delprojektet är stort och kan komma att delas i ytterligare underprojekt, fortsätter Charlotta Östmalm.
−Att ligga i framkant när det gäller hållbarhetsfrågor är en grundförutsättning för att driva vår verksamhet framåt. Genom att vara med och skapa medvetenhet om det här projektet i hela regionen, vart vi är idag och vart vill vi med detta, kan vi även inspirera fler att jobba åt samma håll och tillsammans skapa förutsättningar för en hållbar framtid, avslutar Martin Ärlestig.