
Umeå kommun

Umeå kommun har högt uppsatta klimatmål, vi är övertygade att samverkan är nyckeln för att nå målet. I Umeå kommun har vi under lång tid arbetat för en hållbar utveckling, i både lokal och global kontext. Det övergripande målet är att Umeås tillväxt, mot målet 200 000 medborgare år 2050, ska nås med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet.
Umeå kommun har en lång erfarenhet av hållbarhetsarbete, i vår ständiga strävan att bli bättre. Den erfarenheten gör att vi kan skapa goda förutsättningar för näringslivet att växa hållbart, i den nödvändiga omställning som hela samhället står inför. Umeå kommun tar stort ansvar och har ambitionen att vara en europeisk föregångare där Umeå stad ska vara klimatneutral redan 2030 och hela kommunen år 2040.
Varför är det viktigt för Umeå kommun att arbeta med hållbarhet?
— Umeå kommun har ett ansvar för att våra invånare och kommande generationer ska ha en god livskvalitet, det är ett prioriterat uppdrag och något som förväntas av oss. Det är därför vi stöttar projekt som involverar näringslivet i hållbarhetsarbetet så att alla små, medelstora och stora företag kan utvecklas i hållbart. Vi vill skapa förutsättningar för att företagen ska kunna skapa testbäddar och ta stora kliv i utvecklingsarbetet, säger Anna Olofsson, marknadschef för Umeå kommun.
— I Umeå är det lätt att träffas och vi vet att vi människor utvecklas bäst när vi samverkar. Samverkan stärker innovationskraften och möjliggör nya innovativa lösningar när vi får möjlighet att sätta olika perspektiv i förhållande till varandra. Det har vi lång och god erfarenhet av i Umeå, fortsätter Anna Olofsson.
Vad hoppas ni kunna åstadkomma tillsammans med de övriga företagen och organisationerna i samverkansplattformen Viable Business Hub?
— Det här projektet har goda förutsättningar att bli lyckat därför att flera parter är med redan från start, både från näringslivet, akademin och offentliga sektor. Det borgar för en innovativ miljö där vi gemensamt hittar det utmaningar som sedan blir innovationer och hållbart företagande. Exakt vad vi kommer att utveckla får processen visa men det är avgörande att det blir konkreta aktiviteter och resultat, klimatet låter oss inte vänta, säger Agneta Filén, näringslivsutvecklare, Umeå kommun.
Hur kan hållbarhet bli en viktig del i verksamheten och affären?
— Industrierna i Umeå vet att de spelar en viktig roll för ett hållbart samhälle och många har redan tagit ansvar för denna utveckling, där kraven på hållbarhet också kommer från kunderna, som vill se ansvarsfulla företag. Kundperspektivet driver ofta utveckling och det kommer genomsyra alla företag som vill vara framgångsrika. Näringslivet genomgår en omställning där Umeå kommun finansierar ett antal projekt för att näringslivet ska kunna utvecklas hållbart. genom nya samverkansplattformer och testbäddar, förklarar Anna Olofsson.
— Vi tycker alla att hållbarhet är viktigt och projektets mål att stärka innovationsförmågan och att bidra med kompetens om minskad CO2-belastning är viktigt. Inom projektet har vi möjlighet att överblicka deltagande industriers miljöpåverkan och i samarbetet som nu växer fram kommer vi att kunna prioritera och skapa nytta, förklarar Agneta Filén.
Vad har ni haft för framgångar hittills i ert hållbarhetsarbete?
— Umeå kommun har arbetat med hållbarhet under lång tid och är en progressiv förbild inom miljöarbete. Under perioden 2015 till 2017 kom vi i final i European green Capitol. Det är ett kvitto på att vårt arbete för att spara på de ändliga resurserna har nått framgångar. Våra kommunala dotterbolag Vakin och Umeå Energi har arbetat systematiskt med frågorna under lång tid och har stora erfarenheter.
— Umeå har ligger också i framkant vad gäller sociala innovationer, med lösningar som skapar en god livskvalitet för våra medborgare. Vi har en mätbart högre livskvalitet än i många andra länder i Europa. I det arbetet räknas den gröna omställningen in tillsammans med jämställda livsförhållanden för män och kvinnor, samt satsningar på att våra barn har det bra. Att bygga ett samhälle som är bra för barnen är också ett samhälle som är bra för miljön.
Vad finns det för viktiga utmaningar som vi tillsammans kan ta oss an och hitta lösningar kring?
— Industriernas leverantörer, de små- och medelstora företagen i regionen är för oss prioriterade deltagare i projektet. Vi tror starkt på att dessa genom samverkan mellan varandra och tillsammans med teknikföretag, RISE och Umeå Universitet kommer att hitta och lösa utmaningar som både stärker företagens konkurrenskraft och allas vår hållbara framtid, menar Agneta Filén
— För oss som har arbetat aktivt med jämställdhet och mångfald under de senaste tre decennierna, är det prioriterat och vi vill att det kommer fram i samarbetet. Det finns fortfarande utmaningar inom näringslivet att ta oss an och i det här specifika projektet hoppas vi få till förändringar inom industrin, säger Anna Olofsson