
Skogstekniska klustret siktar mot ett fossilfritt Sverige

Skogstekniska klustret utvecklar ny teknik för morgondagens skogsbruk. Ända sedan starten 2010 har man haft hållbarhet i fokus. Det kan gälla nya tekniska lösningar som kan minska miljöavtryck och förbättra arbetsmiljön för de som jobbar i skogen, men också jämställdhet, som är en viktig del i att göra skogsbranschen socialt hållbar och attraktiv för alla.
Skogstekniska klustret har tio medlemsföretag och faciliterar bland annat världsledande forskningsdrivna projekt. Avancerad teknik och ett skonsamt arbete med skogen är en del av lösningen för att ersätta fossila produkter och gå mot ett fossilfritt Sverige, är en av slutsatserna som de dragit av sitt arbete.
Varför är det viktigt för Skogstekniska klustret att jobba med hållbarhet?
– Vi vill ställa om till ett fossilfritt Sverige och en fossilfri industri för att kunna möta klimatmålen. Vi måste använda skogen som resurs för att ersätta de fossila produkter som används i dag och då måste tillväxten i skogen öka, samtidigt som vi sköter skogsbruket på ett skonsamt och hållbart sätt. Där kommer nya tekniska lösningar in; vi vill bland annat minska körskador i marken, minska andelen yta som påverkas vid markberedning inför föryngring och på ett effektivare sätt plantera nya plantor som ska växa vidare, säger Linda Nyström, VD för Skogstekniska klustret.
– Men hållbarhet handlar även om människan. Skogen är en väldigt viktig industri i Sverige och vi behöver mer arbetskraft. Genom att göra mångfald och jämställdhet till självklarheter i branschen kan vi göra den attraktiv för alla att jobba inom.
Vad hoppas ni kunna åstadkomma tillsammans med de övriga företagen och organisationerna i samverkansplattformen Viable Business Hub?
– Om vi är fler som verkar för samma sak, kan vi lära oss av varandra och skapa något bra tillsammans. Vi kan tipsa varandra, bjuda in aktörer som breddar vår kunskap och som kompletterar med spetskompetens. Det finns bara mervärden! Inom Skogstekniska klustret har vi jobbat mycket med jämställdhet, och den kunskapen sprider vi gärna vidare till övriga industrier. Jag hoppas att det vi skapar tillsammans ska bli skarpa, konkreta case som hjälper oss att ta de stora stegen framåt mot ett fossilfritt Sverige, menar Linda Nyström.
Hur kan ni bidra till eller stötta företagen i att hållbarhet ska löna sig/vara lönsamt?
– Vi önskar så klart att kunderna enbart skulle vilja ha det som är hållbart, men så är det inte. Våra bolag har en internationell marknad och där ligger många länder långt efter Sveriges målsättningar när det gäller hållbarhet. Det här är en viktig diskussion hos oss, kopplad till forskning. Det kommer att kosta företagen att ställa om sina verksamheter till att bli mer hållbara, men det är enda sättet att nå klimatmålen.
– Då får man se till andra värden – hållbarhet stärker ditt varumärke och du bli mer attraktiv som arbetsgivare. För den yngre generationen, som blir våra arbetskollegor på sikt, är hållbarhetsfrågan viktig och de kommer ställa betydligt högre krav på sina arbetsgivare än vi gör i dag. De företag som ställer om mot ett mer hållbart arbetssätt stärker sitt varumärke och kan vara föredöme för andra!
Vad har ni haft för framgångar hittills i ert hållbarhetsarbete?
– Just nu arbetar vi med många intressanta hållbara och tekniska lösningar. Till grund ligger de utmaningar som vi fångat från samhälle, företag och människor som arbetar i skogsnäringen. Genom att koppla ihop forskare, skogsteknikföretag och start up’s hittar vi lösningar. Även om inte alla lösningar är på plats i dag, så jobbar vi progressivt tillsammans för att nå dit, alltid med hållbarhetstänket i ryggraden. Det ser jag som en framgång, säger Linda Nyström.
Vad finns det för viktiga utmaningar som vi tillsammans kan ta oss an och hitta lösningar kring?
– En viktig fråga är arbetskraft. Om vi ska fortsätta att driva verksamhet i norra Sverige måste vi attrahera medarbetare som vill jobba här. Det är också viktigt att visa vilken bredd vi har på arbetsmarknaden i vår region. Det finns mer traditionella yrken, men också många nya arbetsområden där vissa är riktigt high tech. Dessutom är det mängder av spännande innovationer som man kan få vara med om att kreera fram, till exempel fjärrstyrda eller autonoma maskiner.
– Utöver tekniska lösningar har vi jämställdhet och mångfald. Hur ska vi väga in det i den framtida, hållbara fabriken? Det är viktigt att vi fortsätter arbeta med att få alla medarbetare att trivas bra på sina arbetsplatser. På så sätt kan vi få goda ambassadörer som lockar fler till våra arbetsplatser, säger Linda Nyström.