
Peab

Peab bidrar till en hållbar samhällsutveckling och arbetar för att förbättra vardagen för människor i lokalsamhället. Det kräver ett livslångt lärande, ständig utveckling, nyfikenhet och innovation inom flera områden.
Genom samverkan och dialog vill Peab skapa god förståelse för behoven i lokalsamhället. Ambitionen är att omsätta denna förståelse i ett närproducerat samhällsengagemang för att kunna göra nytta för människor omkring oss. Minst lika viktigt är det med arbetsmiljön. Peab vill också ta ett stort ansvar för att forma en sund och hållbar bransch som kan bidra positivt till samhällsutvecklingen.
Varför är det viktigt för Peab att jobba med hållbarhet?
– Peab är en stor lokal arbetsgivare i Norden och vår verksamhet berör massor av människor, både de som arbetar hos oss och de som vistas i det samhälle där vi verkar. Samtidigt är bygg- och anläggningsbranschen också en av de branscher som belastar vår miljö allra mest. Därför är det en självklarhet för oss att ta ansvar för både miljö- och klimatfrågorna samt för att vi har säkra, hälsosamma och inkluderande arbetsplatser som präglas av mångfald, berättar Maria Hernroth, hållbarhetschef på Peab.
– När det gäller jämställdhet har Peab, liksom resten av branschen, långt kvar till målet som alltid måste vara 50/50. Peab har en stark vilja att ta samhällsansvar, det är faktiskt ett av våra fyra strategiska mål. Dessutom är ett hållbart arbetssätt med höga ambitioner något våra intressenter – kunder, befintliga och potentiella medarbete, finansiärer, leverantörer, med flera – förväntar sig. Hållbarhet är en konkurrensfaktor i dag och dess betydelse bara fortsätter att öka.
Vad hoppas ni kunna åstadkomma tillsammans med de övriga företagen och organisationerna i samverkansplattformen Viable Business Hub?
– Samarbete, dialog och gemensam utveckling är nycklar för att vi ska lyckas ställa om till och bibehålla ett hållbart samhälle. Vi kan alla lära av varandra och genom Viable Business Hub får vi en plattform för det lärandet. När fler drar i samma riktning åstadkommer vi en större och mer långsiktig effekt, säger Kajsa Sandström, marknadskoordinator på Peab.
Hur kan hållbarhet bli en viktig del i verksamheten och affären?
– Det finns inget motsatsförhållande mellan affär och hållbarhet. I dag är hållbara arbetssätt en grundförutsättning för verksamhetsutveckling och därmed en grundförutsättning för affären, berättar Maria Hernroth.
– Hållbarhet är därför också integrerat i Peab-koncernens affärsplan och vi har identifierat våra väsentliga hållbarhetsaspekter inom tre huvudkategorier som vi kallar Människa, Miljö och Affär. Vi arbetar aktivt för att minska riskerna och ta vara på alla de möjligheter som hållbarhet innebär, det driver vår verksamhet framåt. Ett exempel på detta är våra ECO-produkter, som till exempel ECO-Asfalt och ECO-Betong. Ett annat exempel är våra sociala hållbarhetsinitiativ för unga, Peab Life.
Vad har ni haft för framgångar hittills i ert hållbarhetsarbete?
– Hållbarhetsarbete sker på många fronter och över lång tid. Små framgångar nås hela tiden och när vi tittar på helheten ser vi att vi rör oss i rätt riktning – men det finns mycket kvar att göra. Vi har nått och överstigit vår ambition gällande riskobservationer på våra arbetsplatser. De leder i sin tur till att risken för olyckor minskar. Vårt medarbetarengagemang, en indikation på hur våra medarbetare mår och trivs hos oss, är mycket glädjande över branschmedel. I Peabs affärsplan för 2021-2023 har också ett fjärde strategiskt mål tillkommit, Ledande inom samhällsansvar, där jämställd rekrytering är ett mål som vi följer upp och mäter. Sedan 15 år tillbaka driver vi även Peabskolan i egen regi. Sammanlagt har cirka 1 500 ungdomar tagit studenten varav de allra flesta har fått jobb. Tittar vi på miljöaspekterna så gör vi framsteg, inte minst genom innovation. Bland annat genom elektrifiering av våra fordon och en fortsatt utveckling av ECO-produkter, säger Maria Hernroth.
Vad finns det för viktiga utmaningar som vi tillsammans kan ta oss an och hitta lösningar kring?
– Ska vi fortsätta vara en attraktiv och konkurrenskraftig region att bo och arbeta i behövs ett gemensamt grepp om hållbarheten inom alla tre dimensioner, ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Våra ambitioner som företag går helt i linje med Viable Business Hubs fokusområden och vi ser att det finns många synergier mellan oss och övriga deltagare. Transporter, kompetensförsörjning, jämställdhet, cirkulära flöden och digitalisering är några exempel på intressanta områden för oss att samverka kring. I gemensamma satsningar får vi starkare krafter att genomföra hållbara utvecklingsarbeten, säger Kajsa Sandström.