
ABB

Att arbeta långsiktigt och systematiskt med hållbarhet och resurser är en naturlig del i ABB:s verksamhet. Det stärker konkurrenskraften och ger resultat som är bra för både miljön och människor.
ABB samarbetar med kunder, leverantörer, externa organisationer och utbildningsinstitutioner för att kunna införa effektiva program som bidrar till en bättre miljö, arbetsmiljö, utveckling och verksamhet. Det handlar om ständiga och kontinuerliga förbättringar.
– Varför är det viktigt för ABB att jobba med hållbarhet?
– Framförallt för att det stärker konkurrenskraften – vår egen och våra kunders. Hållbarhet är ju ett oerhört brett område men en viktig del handlar om hur vi hanterar resurser. Automation, robotisering, elektrifiering och digitalisering är grundpelare i vår verksamhet och starka möjliggörare för en mer hållbar hantering av resurser; bättre miljö – bättre arbetsmiljö – bättre ekonomi, säger Lena Westerholm, som är hållbarhetschef på ABB Sverige.
– Dessutom är ett gediget hållbarhetsarbete en förutsättning för att vi ska kunna vara en attraktiv arbetsgivare – och igen – därmed ett fortsatt konkurrenskraftigt företag där vi utvecklar innovationer för att möta framtida utmaningar.
Vad hoppas ni kunna åstadkomma tillsammans med de övriga företagen och organisationerna i samverkansplattformen Viable Business Hub?
– Samverkan är en nyckel till att få hävstång i de individuella insatserna med ett beständigt resultat. Vi hoppas att vi kan skapa ett ramverk och en plattform som inte bara är en grogrund för idéer, utan också en accelerator för att faktiskt realisera dem. Vi behöver samlas kring möjligheterna, utmaningarna och kompetenserna i respektive kärnverksamhet och se hur vi tillsammans kan bidra till en hållbar framtid, säger Johan Granström, Partnerships & Business Development Manager, ABB.
Hur kan hållbarhet bli en viktig del i verksamheten och affären?
– Hållbarhet innebär en robust hantering av både risker och möjligheter. Genom att man som företag eller organisation identifierar hur man med sin kärnverksamhet kan göra störst skillnad ur ett hållbarhetsperspektivfår man också en integrering av hållbarhet i affären och också i de olika delarna av organisationen. Det handlar om allt från R&D till inköp, produktion, marknad och försäljning. För ABB innebär det att vi erbjuder våra kunder resurseffektiva lösningar med produkter, teknik och service som också hjälper våra kunder att nå sina hållbarhetsambitioner, berättar Lena Westerholm.
Vad har ni haft för framgångar hittills i ert hållbarhetsarbete?
– Hållbarhet är en färskvara. Vi har mycket kvar att lära och att göra, säger Lena Westerholm. Men tittar vi på antalet olyckor som lett till frånvaro så har vi minskat dessa med över 80% sedan 2012. Ser vi till den mer gröna dimensionen så har vi minskat de fossila CO2-utsläppen med över 70% i det som kallas scope 1 och 2 de senaste åren – de utsläpp där vi har en direkt påverkansmöjlighet. Vi kan också konstatera att vår portfölj av ekoeffektiva produkter har ökat konstant de senaste åren,
– Vi är fullt medvetna om hur dessa fina trender kan brytas om vi tappar fokus och lutar oss tillbaka, men visst ger det energi att se att ett långsiktigt systematiskt arbete ger resultat, som är bra för miljön, människor och ekonomin.
Vad finns det för viktiga utmaningar som vi tillsammans kan ta oss an och hitta lösningar kring?
– Det finns flertalet utmaningar som vi kan ta oss an gemensamt som inte bara skapar värde i den lokala kontexten – utan också i ett avsevärt större perspektiv, förklarar Johan Granström. Hållbara energisystem är en möjliggörare för alla andra sektorer att möta flertalet av klimatmålen både direkt i sin verksamhet, och indirekt genom det totala klimatavtrycket under sina produkters livscyklar.
– Vidare är den sociala hållbarheten avgörande både för innovationskraften, och därmed konkurrenskraften, liksom för förmågan att locka till sig kompetens.