

Microgrids och energihubbar
Lokala självförsörjande energisystem, som kan distribuera, konsumera och lagra energi – och kopplas ihop med med det stora elnätet – kan bli hållbara lösningar för att få mer ren el och bidra till ett effektivare elsystem i framtiden.
Energisamverkan; att samverka kring resurserna utifrån ett systemperspektiv, är något som pekas ut som viktigt på både EU-nivå och nationell nivå. Det handlar om konceptualisering av energihubbar och att utveckla nya hållbara affärsmodeller för att dela värde mellan de involverade parterna. I Umeåregionen så tittar vi på flera olika tänkbara lösningar för skapa framtidens energihubbar redan nu.
Steg 1 Microgrids
Ett litet samverkande energisystem, som kan bestå av lokal produktion men med också koppling till överliggande system/nät. Ökad grad av självförsörjning med t.ex solceller, värmepumpar, återvinning av spillvatten, för att både leverera energi till och hämta extrakraft från fjärrvärmesystemet.
I Umeå ska vi bygga microgrids i samverkan mellan lokalt energibolag (Umeå Energi), fastigheter i griden, samt leverantörer som t.ex. ABB.
Steg 2 Energihubbar
Kluster av microgrids bildar större energihubbar – i ett område, en stadsdel eller i ett helt samhälle. Här behövs koordinering och optimering av flöden mellan de olika gridarna, med fokus på att jämna ut effektuttaget – då effekttoppar är väldigt kostsamma och ofta innefattar lösningar som är dåliga för miljön.
Viktiga komponenter i projektet
- Digitalisering: för att kunna optimera energiresurserna på ett smart sätt behövs automatisering, styrsystemapplikationer, AI etc för att systemen ska kunna sköta sig själva utan alltför mycket manuell tid och kraft.
- Nya affärsmodeller: från dagens linjära modeller (sälj-köp av kilowattimmar) till nya innovativa affärsmodeller utifrån nya värden, delningsprinciper och helhetsperspektiv. (Ibland pratas det om att CO2 blir en ny valuta i griddarna. Från linjära värdekedjor till värdekonstellationer.
- Beteendeförändringar; nudging och informationskampanjer för att konsumenter av energi ska förändra när, var och hur man använder energi.
Inom ramen för Framtidens Hållbara Industrimiljöer undersöker vi i ett första steg möjligheten att skapa microgrids på Cirkulärt industriområde Klockarbäcken, samt på Ålös och Volvos fabriksområden.